Przejdź do głównej zawartości

Polecane

URLOP W POLSCE? NIEEE... DZIĘKUJĘ!

W Wielkiej Brytanii mieszkam od siedmiu lat. I od siedmiu lat tęsknię nieprzerwanie za Polską. Od siedmiu lat każdy dzień urlopu spędzam w Polsce. I od siedmiu lat zawsze, kiedy wracam z powrotem do UK mam dość Polski. Ciesze się, że dzieli nas tysiące kilometrów.

Zacznę od początku. Cholernie brakuje mi rodziny, jedzenia, polskiego powietrza. Właściwie wszystkiego co polskie. W związku z tym zawsze z niecierpliwością czekam na upragniony urlop. I nieważne, jaka jest pora roku. I nieważne, na jakim etapie życia jestem. Zawsze pełna szczęścia i radości wsiadam w samolot. Cieszę się jak małe dziecko, że znów poczuję się jak u siebie w domu.

No i jestem. Pogoda zawsze lepsza niż w UK. I tak jakoś lżej na duszy.
Pierwsze trzy dni upływają bardzo, ale to bardzo miło. Spotkania z rodziną, wypad do restauracji, spacer nad rzeką. Pierożki podane przez teściową smakują wyśmienicie. Gołąbeczki z sosem pomidorowym u babci również. I grill ze znajomymi. Wszyscy zadowoleni, uśmiechnięci. Każdy ma na …

BRYTYJSKI PASZPORT DLA DZIECI URODZONYCH W UK



Dzieci urodzone na terenie Wielkiej Brytanii nie zawsze stają się automatycznie obywatelami brytyjskimi. Chciałabym na wstępie zwrócić uwagę, iż w nauce prawa wyróżnia się dwa rodzaje nabywania obywatelstwa:
 

1. Prawo krwi
2. Prawo ziemi
 

Punkt pierwszy, w uproszczeniu, odnosi się do sytuacji, gdy obywatelstwo "dziedziczymy". W praktyce otrzymujemy obywatelstwo po naszych rodzicach.
Prawo ziemi, natomiast wiążę się z miejscem urodzenia. Otrzymujemy obywatelstwo w zależności od tego, w którym państwie się urodziliśmy.
Każde Państwo przyjmuje własne zasady. W Polsce obowiązuję prawo krwi, a więc jeżeli dwoje rodziców są polakami, to dziecko urodzone nawet na terenie innego kraju automatycznie uzyskuje obywatelstwo polskie. W Stanach Zjednoczonych istnieje natomiast prawo ziemi. Każde dziecko, niezależnie od narodowości rodziców, urodzone na terenie USA uzyskuje obywatelstwo amerykańskie. Oczywiste jest, że zasady nabywania obywatelstwa nigdy nie występują w czystej postaci. W Wielkiej Brytanii obowiązuję, podobnie jak w Polsce, prawo krwi. Dopuszczane są jednak sytuacje, gdy dziecko uzyskuje obywatelstwo brytyjskie, pomimo iż jego rodzice nie są Brytyjczykami.

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECKA URODZONEGO W UK (KTÓREGO RODZICE SĄ OBYWATELAMI UE).

Przyjmuje się, że dziecko otrzymuje brytyjskie obywatelstw, jeżeli jedno lub dwoje rodziców:
- są obywatelami brytyjskimi, w czasie, gdy dziecko się urodziło,
- posiadają status "settled", w czasie, gdy dziecko się urodziło.

Status "settled" posiadają osoby, które, mogą przebywać na terenie Wielkiej Brytanii bez jakichkolwiek restrykcji. 
To, czy rodzice posiadają status "settled", w czasie gdy dziecko się urodziło zależy w dużej mierze od daty urodzenia dziecka. Jeżeli dziecko urodziło się pomiędzy 2 Października 2000 r. a 29 Kwietnia 2006 r., rodzice muszą posiadać ILR (Indefinite Leave to Remain), czyli status stałego rezydenta lub prawo do nabycia tego statusu.
Aby dziecko urodzone później niż 30 Kwietnia 2006 uzyskało brytyjskie obywatelstwo, jeden z rodziców musi posiadać "Permament Residence". Kto posiada "Permament Residence"?. Każdy Polak, który mieszka na terenie Wielkiej Brytanii od 5 lat i który posiadał "Exercising treaty rights ". Prostym językiem mówiąc "Exercising treaty rights" odnoszą się do osoby pracującej, samozatrudnionej, studiującej. Nie ma tutaj znaczenia czy składało się wniosek o "Permament Residence Document". W konsekwencji przepisów prawnych, każde dziecko, urodzone na terenie Wielkiej Brytanii zostaje automatycznie obywatelem Wielkiej Brytanii, jeżeli jedno lub dwoje rodziców są polakami, mieszkają minimum pięć lat w UK i przez minimum 5 lat pracowali, studiowali bądź byli samozatrudnieni. W tym wypadku można składać wniosek o paszport brytyjski. Procedura jest bardzo prosta, nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, gdyż wniosek wysyła się pocztą. Paszport, gdy już jest gotowy przynosi nam listonosz do naszych drzwi. Procedura trwa około 3 tygodni. Pierwszy, brytyjski paszport jest ważny przez okres 5 lat.

ZANIM ZACZNIESZ...
 
Przede wszystkim, musisz uzyskać wniosek do wypełnienia. Bez problemu dostaniesz go na każdej poczcie.
Istnieje również możliwość aplikowania o paszport online na stronie internetowej GOV.UK https://www.gov.uk/apply-renew-passport
 
JAKIE DOKUMENTY POTRZEBUJESZ?

1. Po pierwsze, musisz udokumentować, że przez minimum 5 lat przed urodzeniem dziecka byłaś/eś zatrudniony w UK, samozatrudniony. W tym wypadku najlepiej jest wysłać P60 z ostatnich 5 lat, możesz posiłkować się również P45 lub Payslips. Jeżeli posiadasz UK Residence Documentation for a National of AN EEA State, wystarczy, że prześlesz dokument.
P60 jest rocznym rozliczeniem, które powinnienaś/eś dostawać od swojego pracodawcy każdego roku w kwietniu lub w maju. Jeżeli z jakichś powodów go nie otrzymałaś/eś lub został zgubiony możesz poprosić pracodawcę o kopię. Ewentualnie zgłosić się do HMRC.
2. Paszporty rodziców dziecka (ewentualnie dowody).
3. Dwie fotografie o wymiarach: 45 mm x 35 mm. Dzieci poniżej 1 roku życia mogą mieć zamknięte oczy. Zdjęcia mogą być zrobione samodzielnie, jednak ja polecam udać się do fotografa. Zazwyczaj stoisko, gdzie można zrobić zdjęcia znajdują się przy większych marketach: Tesco, Sainsbur's itp. Koszt 4 zdjęć to około 10 funtów.
4. Podpis osoby trzeciej potwierdzającej tożsamość dziecka. By móc aplikować o brytyjski paszport dla dziecka, osoba posiadająca brytyjskie obywatelstwo, która zna rodzica przynajmniej dwa lata i mieszka na terenie UK musi potwierdzić jego tożsamość. Osoba ta po pierwsze musi wypełnić Sekcję 10 w waszym wniosku, po drugie na jednym ze zdjęć musi wpisać " I certify that this is a true likness of (imię i nazwisko dziecka). Podpis i data osoby potwierdzającej.
Oprócz wyżej wymienionych, istnieją pewne wymagania odnoszące się do tego, kto może poświadczyć tożsamość dziecka i tym samym złożyć podpis na wniosku oraz zdjęciu. Musi być to osoba, która jest tzw "professional", czyli piastuje takie stanowisko jak: policjant, pracownik banku, nauczyciel, inżynier, księgowa, dziennikarz, pilot, adwokat, urzędnik, lekarz, agent ubezpieczeniowy, manager, pielęgniarka. Dodatkowo osoba ta nie może być zameldowany pod tym samym adresem co my, nie może być z nami spokrewniona oraz nie może być skazana wyrokiem sądu.
5. Pełny akt urodzenia dziecka (oryginał).
6. Akt ślubu rodziców, jeżeli dziecko zostało urodzone przed 1 Lipca 2006.
7. Dane dotyczące dziadków dziecka. Jeżeli obydwoje rodziców urodzili się po 31 grudnia 1982 roku lub urodzili się poza granicami Wielkiej Brytanii należy dołączyć do wniosku dane dziadków dziecka. Dokładnie: pełne imiona dziadków, ich miejsca i daty urodzenia oraz daty zawarcia związków małżeńskich.
8. Opłatę w formie postal order (46 funtów), która można uiścić na poczcie.

Wypełniony wniosek wraz z oryginałami dokumentów należy odesłać na adres wskazany na kopercie, którą otrzymujemy razem z wnioskiem.

Warto ponieść dodatkowy koszt i wysłać wszystkie dokumenty Special Delivery Guaranteed, aby zabezpieczyć się przed zaginięciem dokumentów. Na poczcie istnieje jeszcze usługa Check and Send Service. Pracownik poczty sprawdza wasz wniosek przed jego wysłaniem, co może stanowić duże ułatwienie i przyspieszyć wyrobienie paszportu, dzięki temu prawdopodobnie nie trzeba będzie dosyłać żadnych dokumentów ani poprawiać wniosku. W nagłym wypadkach, gdy potrzebujesz paszportu "na wczoraj" możesz zaaplikować o paszport korzystając z "1 week Fast Track Service" Paszport zostanie dostarczony do domu w ciągu jednego tygodnia. Jeżeli chcesz skorzystać z tej oferty musisz wypełnić wniosek o paszport dla dziecka, przygotować wszystkie potrzebne dokumenty, uiścić opłatę w kwocie 87 funtów oraz umówić spotkanie w najbliższym Passport Customer Service Centre. Listę placówek znajdziesz tutaj https://www.gov.uk/get-a-passport-urgently/book-appointment-pay

Jeżeli potrzebujesz pomocy z wypełnieniem wniosku możesz skontaktować się z Passport Adviceline
Telephone: 0300 222 0000 (od poniedziałku do piatku w godzinach od 8:00 do 20:00, w Bank Holidays oraz weekendy w godzinach od 9:00 do 17:30)

Przydatne linki
https://www.gov.uk/get-a-child-passport
https://www.gov.uk/get-a-passport-urgently
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/674893/guidance_for_passport_applications.pdf

Komentarze

  1. Witam.Rozumiem ze by ubiegać się o paszport należy przed urodzeniem dziecka pracować tutaj przez 5lat,w innym przypadku nie ma to sensu??,bo takowego się nie otrzyma. Nasza córka urodziła się po dwóch latach pobytu tutaj. Teraz już jesteśmy tutaj prawie 6 lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Można starać się o obywatelstwo dla córki, jednak będzie obowiązywać inna procedura niż opisana w poście (Forma MN1 lub Form T) . Niestety koszty tez już będą inne (973 funty). W najbliższym czasie planuję napisac artykuł odnośnie sytuacji takiej jak Pani/Pana, wiec prosze obserwować moje posty.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Byc moze znajde tu od powiedz. Prace rozpoczelam w czerwcu 2005 a corkage urodzila sie w marcu 2010. Czy te 2bbrakujace miesave beda mnie kosztowac aplication czy moze settled person przejdzie?

      Usuń
  2. Check and send na poczcie kosztuje około £10 sam pszport dla dziecka £46.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Standardowa opłata za paszport na chwilę obecną kosztuje 46 funtów. Natomiast "1 week fast rack service" 87 funtów. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Witam,a czy ma znaczenie jesli w ciagu pieciu ostatnich lat pobieralo sie zasilek dla bezrobotnych? Jestem tu i pracuje prawie 10 lat,zasilek pobieralsm przez 3 miesiace.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      " You’re usually a qualified person if you’re a citizen of an EEA country or Switzerland and you’re one of the following:
      working
      studying
      self-employed
      self-sufficient
      looking for work".
      Cytat ten pochodzie ze strony GOV.UK, wiec wnioskuję z niego, że czas w którym szuka się pracy, a więc pobiera zasiłek dla bezrobotnych, wlicza się do okresu, który bierze się pod uwagę do określenia statusu "seetle". Polecam jedank przed złożeniem wniosku skontaktować się z Passport Adviceline Telephone: 0300 222 0000 w celu upewnienia się ;)
      Pozdrawiam serdecznie i życze miłego dnia :)

      Usuń
  4. Super artykuł, swietnie napisany, "rozswietlil" mi umysl :) Wlasnie w czwartek idziemy ubiegac sie o paszport dla dziecka i dobrze wiedziec, ze potrzebne beda tez dane dziadkow - tego nie wiedzialam :)
    Rozumiem, ze akt zawarcia zwiazku malzenskiego jest potrzebny tylko gdy dziecko urodzilo sie w 2006 roku, pozniej juz nie trzeba tego okazywac? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dokładnie, nie trzeba wysyłac akt zawarcia związku małżeńskiego.
      Powodzenia z aplikacją ;) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty